Girl building a coding project on a laptop

VEELGESTELDE VRAGEN

Hier vind je alles wat je moet weten over Coolest Projects.

REGISTREER VOOR COOLEST PROJECTS

De Coolest Projects registratie is nu geopend. Klik hier om je te registreren!

BELANGRIJKE DATA

6 februari 2023 Coolest Projects inschrijving opent
26 april 2023 Coolest Projects inschrijving sluit
6 juni 2023 Feestelijk livestream-evenement waarbij de favorieten van de juryleden bekend worden gemaakt

A group of girls and boys work on a project at a laptop at a table.

WAT IS COOLEST PROJECTS?

Neem deel aan Coolest Projects, 's werelds toonaangevende technologische showcase voor jongeren. Het is een unieke kans om creatief te zijn, plezier te hebben en vindingrijkheid te vieren.

Coolest Projects is een wereldwijd, online-evenement. Het staat open voor alle jonge makers tot 18 jaar, waar ook ter wereld, en het is helemaal gratis!

KAN IK DEELNEMEN ALS ENGELS NIET MIJN EERSTE TAAL IS?

Projecten moeten in het Engels worden gepresenteerd (Engels geschreven voor Scratch-projecten en Engels gesproken of geschreven voor video-inzendingen). Je kunt iemand vragen om voor jou te presenteren of te vertalen, of je kunt ondertitels gebruiken.

Als je bang bent dat je Engels niet goed genoeg is en je kent niemand die voor jou kan vertalen, laat het ons dan weten via [email protected], dan kunnen we bespreken hoe we je kunnen helpen.

HOE KAN IK MEEDOEN?

Als je eenmaal weet wat je met technologie wilt maken, kun je op elk moment aan je project beginnen om het tot leven te brengen! Als je klaar bent om te delen wat je hebt gemaakt, kun je een link naar je video of Scratch-project indienen op coolestprojects.org. Je project hoeft niet helemaal af te zijn - de focus ligt op creativiteit, meedoen en vooral plezier maken!

Let op: als je eerder een project hebt ingediend en dit jaar opnieuw wilt indienen, moet je er sinds het laatste evenement belangrijke wijzigingen in hebben aangebracht.

WAT ZIJN DE PROJECTCATEGORIEËN?

De categorieën hebben betrekking op de technologie die je gebruikt om jouw project te maken. Je kunt tijdens de registratie slechts één categorie selecteren. De categorieën zijn Scratch, Hardware, Mobiele Apps, Web, Games en Geavanceerd Programmeren. Je kunt hier meer lezen over deze categorieën.

Als je je project in Scratch maakt, moet je je project invoeren in de categorie Scratch, ook al is het een spel.

Voor alle andere categorieën (hardware, mobiele apps, web, games en geavanceerd programmeren) moet je een korte video maken (maximaal twee minuten) waarin je jouw project en code deelt. Als je wilt, kun je de vragen van het registratieformulier over je project in je video beantwoorden.

Als je een project invoert in de categorie Mobiele Apps, kun je misschien een app-emulator gebruiken in je video.

HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDELD?

Het jureringsproces bestaat uit twee fasen: de shortlist en de definitieve selectie van de favorieten van de juryleden.

Tijdens de shortlistfase wordt je project twee keer beoordeeld. De juryleden geven elk project een score op 10 voor elk criterium: coolheid, complexiteit, presentatie en communicatie, en ontwerp en bruikbaarheid. Voor de presentatie- en communicatiescores houden de juryleden er rekening mee dat Scratch-projecten anders worden gepresenteerd dan projecten in alle andere categorieën. De shortlist wordt vervolgens beoordeeld door ons panel van VIP-juryleden om hun favorieten te selecteren.

Dit zijn de vragen die de juryleden zullen gebruiken om elk project te beoordelen:

Coolheid

  • Vind je het project 'wow?
  • Ben je verrast of enthousiast over het projectidee?
  • Is het iets dat je met trots aan andere mensen zou laten zien?
  • Is het origineel of op de een of andere manier uniek?
  • Zie je de persoonlijkheid van de makers erin?

Complexiteit

  • Hoe ambitieus is het project (zowel qua idee erachter als qua uitvoering)?
  • Hoeveel processen hebben de maker(s) gevolgd om het project te maken?
  • Welk niveau van technische kennis hebben ze aangetoond?
  • Hoe moeilijk denk je dat het voor de maker(s) was om dit project te maken?

Presentatie en communicatie

  • Hoe effectief hebben de maker(s) het idee achter hun project en de functie(s) die het heeft, gecommuniceerd?
  • Hoeveel zorg en aandacht is er besteed aan het visuele ontwerp van het project? Ziet het er gaaf uit?
  • Hoe goed hebben de maker(s) de drie vragen in het registratieformulier beantwoord?

Ontwerp en bruikbaarheid

  • Werkt het project zoals het bedoeld is?
  • Is het project gebruiksvriendelijk?
  • Zouden mensen er plezier in hebben om ermee om te werken?
  • Hoe gemakkelijk is het om het project te gebruiken voor het beoogde doel?

Onthoud: projecten hoeven niet af te zijn, maar je moet ervoor zorgen dat je tevreden bent met jouw project voordat je het registreert, aangezien we na indiening geen wijzigingen meer kunnen uploaden.

Je project kan alleen goed beoordeeld worden als we je project kunnen bekijken en volledig begrijpen, dus controleer het volgende voordat je je registreert:

  • De link naar je Scratch-project of video moet op 'openbaar' staan, want de juryleden willen je project zien!
  • Je moet alle drie de vragen in je project beantwoorden. Je antwoorden moeten in het Engels zijn, aangezien de juryleden allemaal Engels begrijpen. Indien nodig kun je iemand vragen om voor je te vertalen. Als je niemand kent die kan helpen met vertalen, laat het ons dan weten via [email protected] en we kunnen bespreken hoe we je kunnen helpen.

KOMT MIJN PROJECT IN AANMERKING?

Om ervoor te zorgen dat jouw project kan worden tentoongesteld in de Coolest Projects galerij:

Je moet voldoen aan de criteria voor deelname.

Ben je 18 jaarof jonger en heb je een gaaf project gemaakt met techniek, dan kun je meedoen. Je kunt individueel of in een team van maximaal vijf jongeren aan je project werken.

Je project moet nieuw zijn of aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van de vorige keer.

Je mag hetzelfde project niet hebben geregistreerd in een ander Coolest Projects-evenement (bijv. Coolest Projects 2022) of je moet een grote wijziging in je project hebben aangebracht sinds het voor het laatst werd geregistreerd.

Je project hoeft niet af te zijn!

Alle projecten zijn welkom, van beginner tot gevorderd, in elke programmeertaal en met alle beschikbare hardware. Maak je zich geen zorgen als je project niet 100% voltooid is — we zien graag prototypes en werk in uitvoering.

Je project moet de antwoorden op deze drie vragen bevatten:

  • Vertel ons over je project. Waarom heb je ervoor gekozen om dit project te maken?
  • Wat vond je moeilijk tijdens het maken van je project en hoe heb je het opgelost?
  • Is er iets wat je anders zou doen of zou toevoegen als je meer tijd had?

We zullen je om deze antwoorden vragen in het registratieformulier, maar we zien ze ook graag in je video.

Je project en antwoorden moeten in het Engels zijn.

Je projectbeschrijving moet in het Engels zijn. Je kunt iemand vragen om voor jou te presenteren of te vertalen, of je kunt ondertitels gebruiken. Als je niemand kent die kan helpen met vertalen, laat het ons dan weten via [email protected] en we kunnen bespreken hoe we je kunnen helpen.

Je project moet worden gedeeld zodat het door andere mensen kan worden bekeken.

Vraag je ouders of voogden om toestemming om je project te uploaden en te delen. Als je jonger bent dan 13 jaar, vraag dan je ouders of voogden om je project namens jou te uploaden en te delen.

Zodra je project is goedgekeurd door onze moderators, is het voor de hele wereld zichtbaar.

WAT ZIJN ENKELE VOORBEELD ONDERWERPEN?

Mijn project helpt bij het oplossen van een probleem in mijn gemeenschap
Kies het onderwerp Community als jouw project bedoeld is om het bewustzijn te vergroten van (of een oplossing te bieden voor) een probleem dat je in onze samenleving hebt opgemerkt en waarvan jij denkt dat het belangrijk is. Dit kan betrekking hebben op mentale problemen, dakloosheid, discriminatie of sociale rechtvaardigheid, of het kan betrekking hebben op elke vorm van aandoening of gebrek aan gedrag dat negatieve gevolgen heeft voor een groep in jouw gemeenschap.

Mijn project helpt het milieu
Kies het onderwerp Milieu als jouw project is ontworpen om het bewustzijn van milieukwesties te vergroten of problemen op te lossen die belangrijk zijn voor het behoud of herstel van onze natuurlijke omgeving. Dit kan te maken hebben met aardwetenschappen, klimaatverandering, natuur, biodiversiteit of andere milieuthema's.

Mijn project gaat over gezondheid, welzijn of medicijnen
Kies het onderwerp Gezondheid als jouw project is bedoeld om mensen bewust te maken van (of op te lossen) problemen die belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van mensen in onze samenleving. Dit kan te maken hebben met COVID-19, een gezonde levensstijl, voeding, lichaamsbeweging, ziekte, behandeling, preventie of andere gezondheids- en welzijnsonderwerpen.

Mijn project draait om plezier maken
Kies het onderwerp Fun als jouw project is ontworpen om mensen te vermaken die ermee bezig zijn. Het kan mensen helpen ontspannen, plezier hebben of nadenken over iets wat ze leuk vinden. Dit kan een game, film, verhaal, speelgoed of een ander vermakelijk en aantrekkelijk digitaal object zijn.

Mijn project is artistiek of creatief
Kies het onderwerp Kunst als jouw project een creatief stuk is dat is ontworpen om gewaardeerd te worden vanwege de schoonheid of emotionele kracht van de geluiden en beelden, met of zonder interactie van het publiek. Dit kan een muziekstuk zijn, beeldende kunst, een animatie, een tekening, een collage, een film of een ander esthetisch interessant digitaal object.

Mijn project leert mensen iets
Kies het onderwerp Educatie als jouw project is ontworpen om mensen te helpen iets te leren, vaardigheden te oefenen of kennis over te dragen aan de gebruiker. Dit kan een spel zijn, een film, een verhaal, een quiz, een animatie of een ander educatief digitaal object.

Mijn project gaat over mij, mijn familie of mijn cultuur
Kies het onderwerp Identiteit als jouw project is ontworpen om met de gebruiker een aspect van jouw leven, cultuur of persoonlijkheid te delen dat belangrijk voor je is. Dit kan te maken hebben met je overtuigingen, de culturele of sociale normen waar je woont, jouw persoonlijke of genderidentiteit, of iets anders over jouw leven dat persoonlijk is voor jou of iemand die dicht bij je staat.

PROJECTCHECKLIST

Gebruik deze checklist om ervoor te zorgen dat je project kan worden geaccepteerd:

  • Ik ben 18 jaar of jonger.
  • Ik heb dit project niet eerder geregistreerd of ik heb sinds de vorige keer een grote verandering in dit project aangebracht.
  • Ik registreer slechts één project.
  • Mijn project wordt weergegeven of gepresenteerd in het Engels.
  • Mijn video toont mijn project en de code die ik heb gebruikt om het te maken. (Niet nodig voor Scratch-projecten.)
  • Als ik 13 jaar of ouder ben, heb ik mijn video geüpload naar YouTube of Vimeo of als ik jonger ben dan 13, heb ik mijn ouders of voogden gevraagd om mijn video namens mij te uploaden naar YouTube of Vimeo. (Niet nodig voor Scratch-projecten.)
  • Ik heb reacties uitgeschakeld.
  • De link naar mijn project is niet privé en ik heb gecontroleerd of mijn project door iedereen kan worden bekeken.

Succes!